Uzmanından tüm vücut mr hakkında önemli bilgiler!

Burtom Sağlık Grubu Radyoloji Uzmanı Uzm.Dr.Oğuzhan Gümüştaş tüm vücut mr hakkında önemli bilgiler verdi.

SAĞLIK, 10 Ocak 2024 Çarşamba, 15:30
Uzmanından tüm vücut mr hakkında önemli bilgiler!

Yeni görüntüleme teknolojilerinden biri olan tüm vücut MR, erken fazdaki kanserlerin yakalanmasında ve Check-Up programı olarak uygulamada son yıllarda en çok kullanılan yöntemlerden biri olarak kullanılmaktadır.

Tüm vücut MR çekimlerinde diğer MR yöntemlerinde olduğu gibi kişinin radyasyon almadığı bilinmektedir. Bu yöntem beyin, boyun olmak üzere vücudun birçok organlarının ayrıntılı olarak değerlendirilmesinde ve erken dönemde olası bir tümörün yakalanmasında önemlidir. Özetle tüm vücut MR kanser riski yüksek ya da endişesi olan bu konuda rutin Check-UP larını yaptıran kişilerde tamamlayıcı olarak uygulanan bir MR yöntemidir. Meme, akciğer, prostat ve gastrointestinal tümörlerin erken evrede saptanabilmesi için klasik tarama yöntemleri ile birlikte kullanılması önerilmektedir. Bu bölgeler için genel bilgi tüm vücut MR da alınabilmek ile birlikte, meme, akciğer, prostat ve gastrointestinal tümörlerin diğer farklı görüntüleme yöntemleri ile ayrıntılı olarak değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Tüm vücut MR hangi organları tanıyor?

Tüm vücut MR çekimlerinde önce beyinden başlayarak ardından boyun ve akciğer, göğüs kafesinin çekimleri yapılmaktadır. İşleme karaciğer, pankreas, böbrek, böbrek üstü bezi ve karın içi diğer organların ve mesanenin incelenmesi ile devam edilmektedir. Erkekte prostat ve testis, kadınlarda rahim ve yumurtalıklar taranmaktadır. Ayrıca (kollar hariç) kemikler ve kaslar da aynı sekansta diz altına kadar incelemeye dahil olmaktadır. Akciğer, meme, prostat ve gastrointestinal sistem tümör taranmasında ise erken dönem bulguları gözden kaçırmamak için mutlaka bilinen diğer klasik tarama yöntemleri ile birlikte tüm vücut MR ın kullanılması gerekmektedir. Mesela akciğerde; PA akciğer grafisi ve tomografi, memede; mamografi, ultrasonografi ve gerekirse meme MR, prostatta; prostat multiparametrik MR ve ultrasonografi, gastrointestinal sistemde; tüm batın BT ve organ lokalize MR görüntüleme yöntemleri ek olarak uygulanmalıdır.

Nasıl uygulanır?

Tüm vücut MR, hasta sabit halde iken MR cihazının hareketli masası ile programlandığı gibi beyinden başlayarak diğer bölgelere doğru sırası ile çekim yapılır. Hastanın MR masasında kalış süresi ortalama 50-60 dakikadır ve hareketsiz olmalıdır. Karın ve göğüs bölgeleri çekimi sırasından hastadan 20 saniyeyi geçmeyecek şekilde nefes tutması istenebilir.

BURSA
Bursa'da ekmeğe gizli zam
Bursa'da ekmeğe gizli zam geldi. 1 Ocak'tan itibaren 250 gram ekmek 10 liradan satılırken, 15 May...
EKONOMİ
1 ton 100 kiloluk 'Paşa' 265 bin TL'ye satıldı: "Ortalığı yıkacak bir hayvana sahibiz"
Kocaeli'de Kurban Bayramı'na 25 gün kala 1 ton 100 kilogram ağırlığındaki "Paşa" isimli tosun 265...
BURSA
Bursa'da tır alevlere teslim oldu
Bursa'da İstanbul yolunda seyir halinde olan tır sürücüsü, dumanların çıktığını görünce emniyet ş...
SİYASET
CHP Genel Başkanı Özel: "Bu sefer bu işi yarım bırakmayacağız, Atatürk'ün vasiyeti yerine getiril...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun'da katıldığı halk yürüyüşünde, "Bu sefer bu işi yarım bırakm...
DÜNYA
İran'da 5 gün ulusal yas ilan edildi
İran'da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin helikopter kazasında hayatını kaybet...
BURSA
Yıldırım'da Okul Sporları İlçe Şenlikleri sona erdi
Yıldırım Belediyesi, Okul Sporları İlçe Şenlikleri ortaokul kademesinde ilçedeki 46 okuldan 191 t...