İnflamatuvar Barsak Hastalıklarının Tanısında MR Enteroklizis

Burtom Sağlık Grubu Radyoloji Uzmanı, Uzman Dr.Oğuzhan Güven Gümüştaş özellikle ince bağırsak hastalıklarının değerlendirmesinde oldukça önemli bir tetkik olan MR Enteroklizis hakkında önemli bilgiler verdi.

SAĞLIK, 02 Mayıs 2024 Perşembe, 15:00
İnflamatuvar Barsak Hastalıklarının Tanısında MR Enteroklizis

MR enteroklizis Radyolojinin en nadide MR tetkiklerinden bir tanesidir. Özellikle ince barsak hastalıklarının değerlendirilmesinde, radyasyon içermemesi ve tomografiye göre yer yer üstünlüğü olan MR tetkikidir.


MR enteroklizis hazırlığında, hastaya 12 saatlik açlık ve barsak temizleyici ilaçlar verildikten sonra MR tetkikine girmeden yaklaşık olarak 1 saat öncesinde 3 lt su içerisinde sorbitol veya mannitol katarak hastaya içirmekteyiz. Buradaki amaç barsak anslarının genişlemesi ve duvarlarının daha belirgin hale gelmesi, hastaya ayrıca damardan ilaç verilerek, duvardaki inflamasyonlar, tümörler ayrıntılı olarak boyanarak tetkik edilir.


MR enteroklizis görüntüleme tekniği özellikle ülkemizde de sıkça rastlanan, CRONH , ülseratif kolit, whipple hastalığının değerlendirilmesinde ve ince barsak tümörlerinin görüntüleme ve değerlendirilmesinde diğer tetkiklere göre üstünlüklere sahiptir. Ayrıca kalın barsaklar kolonik ansları ayrıntılı olarak değerlendirebilme avantajını sağlar.


MR enteroklizisin en büyük özelliği radyasyon içermemesi ve tomografiye kesinlikle alternatif olmasıdır. Bunun dışında MR ın üstünlükleri olan mezenterin değerlendirilmesinde, lenf bezlerinin değerlendirilmesinde ve karın içi, karaciğer gibi solid organların değerlendirilmesinde çok önemli üstün bir değere sahiptir. Günümüzde ; MR görüntüleme hizmetleri içerisinde yukarıda belirtilen üstünlüklerine rağmen en az bilinen ve en az istenen tetkiklerdendir. Bu değerlendirmeler ışığında özellikle inflamatuvar barsak hastalıklarının tanısında güçlü bir alternatif görüntüleme olarak kullanılmalıdır.

BURSA
Bursa'da 112 ambulanslarına EDS'den radar cezası şoku
Bursa'da, İnegöl-Bursa arasındaki karayolunda uygulamaya alınan ortalama Elektronik Denetim Siste...
BURSA
Bursa'da 19 Mayıs coşkusu kortej yürüyüşüyle başladı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk'ün Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlik...
BURSA
Zeytin ağaçları yeni yerine taşındı
Ağaçların korunması konusunda farkındalık oluşturmak isteyen Nilüfer Belediyesi ile Bursa Yazarla...
SPOR
Fenerbahçe derbide deplasman karnesine güveniyor
Süper Lig'de bu sezon deplasmanda mağlubiyet yaşamayan Fenerbahçe, sezonun son dış saha maçında G...
BURSA
Tehlikeli taşımacılık kamerada
Bursa'da bir tır sürücüsü, açık dorsesine fazla yük alarak kilometrelerce ilerledi. Tehlikeli anl...
BURSA
"Sıcak hava dalgaları hem çevre hem sağlık açısından büyük sorunlar yaratıyor!"
"Sıcak hava dalgaları hem çevre hem sağlık açısından büyük sorunlar yaratıyor!"