SAĞLIK Ana Sayfa SAĞLIK Türkiye'de obezite son 5 yılda yüzde 15 arttı

Nüfusun yüzde 32'sinin obeziteyle mücadele ettiği Türkiye'de, 2030 yılına kadar obezite oranının yüzde 40'a ulaşması bekleniyor. Uzmanlar birçok hastalığa davetiye çıkartan obezitenin tedavi edilebileceğini belirtiyor.

SAĞLIK, 30 Nisan 2019 Salı, 16:16
SAĞLIK Ana Sayfa SAĞLIK Türkiye'de obezite son 5 yılda yüzde 15 arttı

21'inci yüzyılın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri haline gelen obezite 1980 yılından bu yana Avrupa'da 3 kat artış gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Türkiye'de obezite son 5 yılda yüzde 15 arttığı kaydedilirken; obeziteden etkilenenlerin sayısının 25 milyonu aştı. Erkeklerin yüzde 44'ü ve kadınların yüzde 26'sı obez olarak nitelendiriliyor. Özellikle çocuklar arasında endişe verici oranda artan obezite, 11-15 yaş arası erkeklerde yüzde 23, kızlarda ise yüzde 12'ye dayandı. Obezitede dünyada 17'nci sırada yer alan Türkiye'de 2030 yılına kadar obez oranının yüzde 40'ı aşacağı öngörülüyor.

"Obezite önlenebilir ve ortadan kaldırılabilir"
Obeziteye bağlı şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, depresyon ve astım gibi hastalıklar yaşam süresi ve kalitesini ciddi bir biçimde etkilendiği belirtiliyor. Vücut Kitle Endeksi 40 ve üzerinde olan bireylerin beklenen yaşam süresinin sağlıklı bir bireye göre 8-10 yıl daha kısa olduğunu belirten Uzman Obezite Cerrahı Op. Dr. Volkan Arayıcı, "Günümüzde obezite ciddi bir salgın haline geldi. Obezitenin tedavi edilmesiyle kişinin hayat kalitesi ve yaşam süresinin artırılması sağlanabilir. Kullanılan tüp mide ve gastrik bypass gibi yeni teknikler ile acı çekmeden fazla kilolardan kurtulmak mümkün" ifadelerini kullandı.

"İştah azaltmak ve beslenme kurallarını öğrenmek şart" 

Ameliyatın mutlaka uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Volkan Arayıcı, "Tüp mide ameliyatı ile mide hacmini yüzde 80 küçülterek iştah artışına neden olan ghrelin hormonunun daha az salgılanması sağlanıyor. Mide hacminin küçülmesiyle birlikte kişi, daha az yiyerek doyuyor ve böylece fazla kilolarından kısa sürede, acı çekmeden kurtuluyor. Bu yöntem sayesinde fazla kiloların yüzde 60'ı ilk 6 ay içinde veriliyor" dedi.
Tüp mide ameliyatının basit bir safra kesesi ameliyatına benzetilebileceğini belirten Op. Dr. Arayıcı, "Tüp mide ameliyatı, kapalı yöntemle yapıldığı için kişi ameliyattan 4 saat sonra ayağa kalkıyor ve ikinci günün sonunda da taburcu oluyor. Daha da önemlisi birey bu sürecin sonunda sağlıklı yaşama ve beslenme kurallarını öğreniyor" dedi.  

GÜNDEM
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
DÜNYA
Wizz Air, insan dışkısından üretilen jet yakıtı için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı
Macar havayolu şirketi Wizz Air, insan dışkısından üretilen sürdürülebilir jet yakıtı satın almak...
EKONOMİ
Tarım ve balıkçılık sektöründe üreticiye destek başvuruları başladı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD III. Dönemi 1. Başvuru Çağrı İlanı içi...
BURSA
Bursalılar türkülerle coştu
Bursa Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Nisan ayı solo ...
EKONOMİ
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası toplam rezervleri 5 Nisan ile biten haftada 3 milyar 745 milyon milyon dolar arttı.
BURSASPOR
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder: "Hata lüksümüz yok"
Bursaspor Divan Kurulu Başkanı Galip Sakder, 25 Nisan Perşembe günü yapılacak olan Divan Kurulu T...